понеделник, 10 август 2009 г.

Някои невероятни факти от живота на насекомите

25 Февруари 2006, 00:14 Публикувано в Образование | 12 коментара , 6296 прочита
Категории: Наука
Етикети: любопитни факти, насекоми
Насекомите са първите живи същества, които са се появили на Земята преди повече от 400 милиона години. Оттогава са преживели пет масови катаклизма и се оказали по-устойчиви и от тиранозаврите.




Срещат се навсякъде и са най-голямата група животни на земята. Познават се повече от един милион вида. Повечето се излюпват от яйца и могат да променят формата си няколко пъти.

- Сега в света съществуват около 20 хиляди видове пчели. За да произведе 500 г мед, една пчела е необходимо да прелети 10 милиона пъти от кошера до цвета и обратно.




- Женската хлебарка е способна за една година да снесе два милиона яйца. Освен това хлебарката може да живее девет дена без глава.

- Броят на насекомите, които за една година се изяждат от всички паяци на Земята, е по-голям от общия брой на хората на нашата планета.



- Съществуват около 35 хиляди известни видове паяци и непрекъснато се откриват нови.

- В кръвта на снежните скорпиони се съдържа антифриз, благодарение на който те поддържат температура на тялото минус 6 градуса по Целзий. Ако такъв скорпион бъде взет в ръка, той ще умре веднага.

- Мравките никога не спят. В света има почти толкова видове мравки (8800), колкото и видове птици (9000).

- Пеперудите опитват храната с помощта на задните си крачета. Цветовете на крилете им са покрити с мънички люспици, които отразяват светлината.

- Аборигените готвят дървесни личинки, като ги овалват в гореща пепел. По този начин те придобиват вкус на омлет.

- Пчелите имат пет очи. Три в горната част на главата и две отпред. Медоносната пчела замахва с крилете си със скорост 11 400 пъти в минута, което е причина за нейното характерно жужене.

- Съществуват около 400 000 известни видове бръмбари. Размерите на най-големия бръмбар титан могат да достигнат 17 сантиметра.

- Водните кончета са едни от най-бързо летящите насекоми. Скоростта на движенията им достига 57 км/ч.

- Насекомите са храна, богата на белтъци, въглехидрати, витамини и минерали. В Тайланд считат за голям деликатес печените щурци и скакалци.

- Децата на паяка Amarobia след раждането си изяждат своята майка. Някои женски унищожават мъжките по време на размножаването и по този начин и покойният баща става храна за своите деца.

- При щурците ушите са разположени на предните крака, освен това по цвърченето на щурците може да се определи температурата: за това е необходимо да се преброи колко пъти в минута издават този звук. Числото се дели на две, прибавя се девет и отново се дели на две. В резултат се получава температурата на въздуха в градуси по Целзий.





- Една трета от всички насекоми са месоядни и повечето от тях предпочитат прясната храна, а не се хранят с мърша или отпадъци.

- Скакалецът може да скача на разстояние, което 40 пъти превишава дължината на тялото му, а бълхата - разстояние 130 пъти превишаващо дължината й.

- На нашата планета на всяка квадратна миля в обитаемите райони живеят повече от 26 милиарда насекоми. По оценки на учените съществуват още 5-10 милиона неизвестни на науката видове.

- Домашните мухи обикновено живеят около местата, където са се родили, но впоследствие се изяснило, че под действието на вятъра те можели да се преместват на разстояние до 45 км.

- Най-голямата нощна пеперуда в света - Attacus Altas, има размах на крилете си 30 см и често я мислят за птица.




- Роякът от пустинни прелетни скакалци се състои от 50 милиарда насекоми. За сравнение - всеки скакалец може да изяде количество храна, равняващо се на собственото му тегло. За един ден такъв рояк може да изяде храна, която тежи четири пъти повече от теглото на всички жители на Ню Йорк.

______________________

Статията е преведена от руски

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи